MUSKA

Muska Tatlısı, Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Belgeli olarak üretilen enerji, vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek, beslenmede oldukça önemli  geleneksel gıdalardan biridir. Sadece enerji değeri yüksek, besleyici değeri olmayan ve dengesiz beslenmeye yol açan hazır ürünler (şekerlemeler, şekerli içecekler, cipsler, bisküviler vb.) yerine tercih edilmesi de şiddetle önerilmektedir.

  • Dut Pekmezi
  • Bal,
  • Süt,
  • Şeker,
  • Un,
  • Fındık,
  • Fındık Ezmesi
MİKTAR GR 100,0 gr
KCAL 449,7 kcal
Karbonhidrat (g) 65,6
Protein (g) 4,3
Yağ (g) 18,5
Kolesterol (mg) 0,4
Sodyum (mg) 6,2
Potasyum (mg) 254,6
Kalsiyum (mg) 79,2
Vitamin A (mg) 4,9
Vitamin C (mg) 1,6
Demir  (mg) 1,2

Su, dut pekmezi, bal ve şeker kazanlarda karıştırılarak kaynatılır ve şıra elde edilir. Bir yandan un ve süt bir çırpıcı yardımı ile topaklanmaya mahal vermeyecek şekilde karıştırılarak kaynamış şıra üzerine yavaş yavaş eklenir.

Bu işlem süresince karışım iyice karıştırılır. Herle (karışım) yeteri derece pişirildikten sonra dinlendirilir ve akabinde serim işlemine geçilir. Serim işlemine geçmeden hemen önce herleye kara denizin kavrulmuş fındıkları cömertçe eklenir. Serilen herle yazın güneşte, kışın ise kurutma fırınlarında kurutulur.

Kuruyan pestiller bezlerden ıslatılarak çıkarılır ve katlanır. Daha sonra uygun ölçülerde kesilen pestil üzerine pekmez ve bal karışımı sürülür. Dolgun fındık ezmesi eklenir ve muska şeklini alacak şekilde katlanır.

  • Pestil protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda maddesidir
  • A, B vitaminleri ve demir yönünden zengin bir besin maddesi niteliği taşıyor.
  • Pestil, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin Korunmasında, hormon- enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
  • Ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır.
  • Dut pestilinin sade, cevizli, fındıklı ve çedeneli çeşitlerimizle her türlü damak tadına uygun lezzetler sunulmaktadır.
  • Yüksek enerji değerine sahip olan pestil ve cevizli sucuklar ayni zamanda içerdikleri diğer besin kaynakları bakımından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir.
  • 100 gr. Pestil 332 kcal enerji verirken, 139 mgr. Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr. Sodyuma sahiptir.
  • Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır.
← ÖncekiSonraki →