BALLI PESTİL
- Tatlı grubu ürünlerimizdendir.
- Pestili özel olarak hazırlanır ve oldukça incedir.
- Pestile özel şerbetimizin serilmesinden sonra ballı şeklinde sarılmasıyla elde edilen ürün.
- Pekmez
- Süt
- Buğday Unu
- Bal
- Şeker
- Fındık
- Pestil protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda maddesidir
- A, B vitaminleri ve demir yönünden zengin bir besin maddesi niteliği taşıyor.
- Pestil, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin Korunmasında, hormon- enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
- Ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır.
- Dut pestilinin sade, cevizli, fındıklı ve çedeneli çeşitlerimizle her türlü damak tadına uygun lezzetler sunulmaktadır.
- Yüksek enerji değerine sahip olan pestil ve cevizli sucuklar ayni zamanda içerdikleri diğer besin kaynakları bakımından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir.
- 100 gr. Pestil 332 kcal enerji verirken, 139 mgr. Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr. Sodyuma sahiptir.
- Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır.
- Pestil ve cevizli sucuğun besin içeriği, üretim aşamasında kullanılan bal, süt, dut-üzüm, ceviz veya fındığın kalitesiyle yakından ilgilidir.
- Dutlar paslanmaz çelik krom olan AISI 304 gıdaya uyumlu kazanlara konularak kaynatmak suretiyle şıra elde edilir ve süzülür…
- Belirli ölçüdeki şıraya belirli oranda Süt,Bal ve un katılıp yavaş yavaş karıştırılarak bulamaç elde edilir.
- Kıvamını alıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir..
- Kıvama gelen bulamaç çarşafların üzerine temiz çarşaflara düzgün ve her tarafa eşit dağılacak bir şekilde şekilde serilir…
- Bu aşamada pestilin sade,cevizli,fındıklı veya fıstıklı oluşuna göre kuru yemişi yedirilir.
- Pestilin bezlerden soyulması zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu çarşaf, diğer temiz bir çarşafın üzerine ters çevrilir, su ile ıslatılır.
- Yumuşayan pestil çarşaftan çıkartılır, paslanmaz ranzalara serilir.
- Bir-iki saat bekledikten sonra gyotin ile düzgün bir biçiminde kesilir.
- Üzerine nişasta serpilir ve katlanır. ..
- Pestiller; damak tadına göre ceviz, fındık,fıstık,badem veya kayısı çekirdeği içi ile birlikte yenebilir.
Bir gece önceden ıslatılıp şurup haline getirilerek içilebilir, kavurması yapılır